Als we Katie Melua mogen geloven dan telt Beijing negen miljoen fietsen. Wellicht was dit het geval in de vorige eeuw, maar tegenwoordig rijden er lang niet meer zoveel fietsen rond in Beijing. Slechts 12% van de inwoners gebruikte in 2014 de fiets als dagelijks vervoersmiddel. De stad slipt vol met auto’s en dat veroorzaakt files, een vieze ongezonde lucht en een boel frustratie. De auto is nog altijd voor veel Chinezen een statussymbool. Bovendien zou fietsen onveilig en oncomfortabel zijn. Toch weerhield dit negatieve imago mij niet een fiets te huren in deze gigantische stad. Ik vind fietsen een fantastische manier om een stad te leren kennen en op plekken te komen die je anders wellicht niet had kunnen zien. Ik greep al eerder naar de fiets in Bangkok, Barcelona en Shanghai, en in Beijing deed ik het weer. Kijk je mee naar de route die ik door de stad maakte?

Zwaaien naar de Verboden Stad

Eén van de eerste bezienswaardigheden die ik wilde zien in Beijing was natuurlijk de Verboden Stad. Het icoon van de Chinese hoofdstad dat dag in dag uit massaal bezocht wordt. Zo massaal dat het in mei 2015 nodig was een bezoekersquotum in te stellen van 800.000 mensen per dag. Nu is zoveel mensen op één dag nog steeds ontzettend veel, maar in China is het overal druk. Voor ons stond het bezoeken van de Verboden Stad pas een paar dagen later op de planning (een artikel hierover volgt snel), maar tijdens mijn fietsrondje had ik wel alvast de kans een glimp op te vangen van de grootsheid. We fietsten langs de hoektorens aan het water, zagen het ene oranje dak na de ander en zwaaiden naar het portret van Mao Zedong op het Tiananmen-plein. Vooral dat laatste was voor mij wel een momentje waarbij ik realiseerde: “Ja, ik ben echt in Beijing.”

Beijing Verboden Stad

Forbidden city Beijing

De moderne kant van Beijing

Beijing is niet alleen de stad van de geschiedenis, je vindt er juist ook veel moderne architectuur. Rem Koolhaas maakt in de jaren nul van deze eeuw al naam in deze stad met zijn bekende CCTV-toren. Helaas heb ik deze ‘grote onderbroek’ (de bijnaam van de toren) alleen in de verte kunnen bewonderen, maar wat ik wel van dichtbij heb gezien is het Nationaal Centrum voor de Uitvoerende Kunsten. Zo modern als het maar kan zijn, en nogal in een gekke vorm gegoten. Het lijkt wel een zacht gekookt eitje. Is het mooi of juist lelijk? Ik wist het niet zo goed. Het valt in ieder geval op, net zoals wij deden bij de locals die in het park zaten. Wij maakten foto’s van het theater, zij van ons.

Theater Beijing

Houhai meer, een rustpunt in een drukke stad

Houhai meer kan ik als niet anders beschrijven dan een gemoedelijk plekje. Het is ideaal als je even aan de drukke verkeerswegen van Beijing wil ontsnappen. Bovendien wordt het omgeven door de smalle straatjes van de hutongs, waardoor het oude karakter van de stad nog altijd dichtbij is. Koop in de hutongs bijvoorbeeld een Nai Lao, een traditioneel gefermenteerde yoghurtdrankje dat populair is in Noord-China. Ik heb het geproefd en vond het echt heerlijk. Vraag altijd om eentje uit de koelkast, want lauwe yoghurt smaakt toch wat minder. Tegelijkertijd is het Houhai meer ook een tikkeltje toeristisch. Zo kun je een riksja hutong tour boeken, varen met een trapbootje en een snelle hap scoren bij één van de neon verlichte restaurantjes. Niet helemaal mijn ding. Toch is Houhai zeker een leuke plek om even te kijken.

Houhai Lake Beijing

Spelletjes spelen bij de trommel- en beltoren

Net achter het Houhai meer vind je een tweetal traditionele torens die je vroeger in bijna elke Chinese stad aantrof: een trommel- en een beltoren. Twee bouwwerken die in het oude Chinese keizerrijk gebruikt werden om de stad te vertellen hoe laat het was of om te waarschuwen dat de stadspoorten dichtgingen. De torens zijn prachtig om te zien en trekken naast toeristen ook veel locals aan door de hutongs die erom heen liggen. Het pleintje tussen de torens is een geliefd speelplekje voor jong en oud en iedereen laat graag zien wat ze kunnen. Wij werden bijvoorbeeld uitgenodigd om mee te doen met een potje ‘pluimbal trappen’ (Jianzi: een soort hooghouden). Iets waar wij hopeloos slecht in waren.

Beijing Drum and Bell Tower

Drum and Bell Tower Beijing

Pak jij ook graag de fiets als je op reis bent?

Ik bezocht deze plekken tijdens een fietstour van Bike Beijing. Mijn deelname was op eigen initiatief (en niet op uitnodiging), en omdat ik het zo leuk vond deel ik deze tip graag met jullie. Het is een oprecht leuke tour die je langs de bekende hoogtepunten brengt, maar je ook meeneemt naar kleine tempels en door de hutongs. De gidsen komen uit Beijing en omgeving en geven je een inkijkje in hun leven. Een aanrader!

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel", is het motto van Esther. Ze is hopeloos verliefd op al het moois wat deze wereld te bieden heeft. Op Go Live Go Travel combineert ze de liefde voor reizen met haar passie voor schrijven.

4 Comments

  1. Fietsen in Beijing is inderdaad ontzettend leuk! Gelukkig ben ik zelf best klein, maar grotere mensen kunnen last hebben van te kleine fietsjes… :p

    • Esther Reply

      Haha ik ben zelf ook best klein, dus ik had ook geen problemen!

  2. Fietsen in Beijing is heel leuk ja! Vooral de omgeving rondom de torens en Houhai met alle leuke hutongs. En als je met Bike Beijing op stap bent geweest moet het helemaal leuk geweest zijn! 🙂

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.