Chengdu, de stad die bekend staat om de panda’s, maar ook de perfecte uitvalbasis is voor een bezoek aan de grootste boeddha ter wereld. Meteen al twee goede redenen waarom Chengdu een hele leuke tussenstop is voor je reis door China. Maar of de stad zelf ook een beetje leuk was, wist ik eigenlijk niet. Ik had er nog nooit iemand over horen praten, maar dat hoeft natuurlijk niet altijd negatief te zijn. China is een land dat vol staat met gigantische steden waar niemand over praat. Namen zoals Lanzhou, Chongqing en Chengdu zeggen maar weinig mensen iets. En toch zijn dit geen lullige dorpjes, maar steden met stuk voor stuk miljoenen inwoners. Gelukkig voor ons bleek het ‘relatief onbekende Chengdu’ een schot in de roos. In onze ogen is het een frisse groene stad die niet zo chaotisch aanvoelt zoals Beijing of Shanghai. Druk is het er wel, maar waar is het niet druk in China. Chengdu heeft vooral een fijne indruk achtergelaten en dat komt door de mooie mix tussen oud en modern. Een goed voorbeeld hiervan is Kuan Zhai Xiang Zi, een artistiek steegjescomplex in het centrum van Chengdu.

Chengdu Kuan Zhai Alley

Wijde en smalle stegen

Kuan Zhai Xiang Zi betekent de ‘wijde en smalle stegen’. En eigenlijk is dat ook platgezegd de indeling van deze buurt. De wijde steeg vormt de entree tot de 45 binnenplaatsen die in dit gebied te vinden zijn. Deze straat is het toneel van de souvenirshops, de oud-Chinese theehuizen en de Sichuan restaurants met de mooie binnentuinen. En vergeet niet de ‘professionele orenreinigers’ die op straat met ijzeren naalden met alle liefde jouw oren schoonmaken. Zelf heb ik het niet geprobeerd, want ik vond het al van een afstand pijnlijk uitzien. Zou jij het durven?

Dwars op de wijde straat vind je de zijstraatjes die het moderne China weergeven. Deze steegjes worden actief gebruikt door lokale kunstenaars en zitten vol verrassende elementen. Zo zag ik panda street art in de hoekjes, nam ik plaats in een 3D-fietszitje die uit de muur kwam en liep ik langs een reeks portretten van Chinese paralympische sporters. De opzet van de straatjes doet me een beetje denken aan de hutongs in Beijing of de shikumen in Shanghai. Dezelfde grijze kleuren, karakteristieke deuren en binnenplaatsen. Het verschil in Chengdu is alleen dat de kunstenaars de wijken hebben overgenomen.

Chengdu Kuan Zhai

Chengdu Kuan Zhai Alley

Street food op iedere hoek

Niet alleen kunst heeft zijn intrede gedaan in Kuan Zhai Xiang Zi, ook voor de lekkerbekken onder ons is hier genoeg te vinden. Verspreid over de stegen staan in de avond kraampjes uitgestald met versbereid street food. Chengdu staat bekend om de pittige Sichuankeuken. Hete pepers en chili worden hier volop gebruikt, dus pas op wat je allemaal in je mond stopt. Gelukkig zijn er naast pittige tofu en hot pot (hete fondue) ook genoeg zachtere smaken te vinden zoals gebakken banaan en platte aardappelschijfjes op een stokje. Er is voor iedereen wat wils! Tegen een zacht prijsje kun je hier in de avond goed je buikje rond eten. Zelfs als vegetariër heb ik hier lekker gegeten.

Chengdu Kuan Zhai Alley

Chengdu Kuan Zhai alley

Bonus: pleindansen

Behalve je buikje rond eten kun je ‘s avonds ook genieten van een stuk ‘kwaliteitsentertainment’. Dat zeg ik met een knipoog, want het vermaak bestaat uit vrolijk dansende vrouwen. In China is namelijk heel normaal om ‘s avonds met een groepje oudere dames te gaan dansen op openbare plekken zoals pleinen en parkeerplaatsen. Voor ons westerlingen is het een hilarisch beeld, maar voor veel Chinezen is het een dagelijkse activiteit. ‘Pleindansen’ is gezond, goedkoop en iedereen heeft er plezier in. Het toegangsplein tot Kuan Zhai Xiang Zi wordt dan ook actief gebruikt voor deze enthousiaste avondactiviteit. In het gele licht van de straatlantaarns gooien de dames met alle gemak de passen van het stijldansen, lijndansen of twisten eruit. En dat gerust een paar uur lang.

Pleindansen in China Chengdu

Staat Chengdu op jouw radar?

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel", is het motto van Esther. Ze is hopeloos verliefd op al het moois wat deze wereld te bieden heeft. Op Go Live Go Travel combineert ze de liefde voor reizen met haar passie voor schrijven.

2 Comments

  1. Dat pleindansen mag wel in Nederland geïntroduceerd worden. Ga ik direct meedoen.
    Het is weer een mooi blog geworden.

    • Esther Reply

      Ha inderdaad, het pleindansen past goed bij je. Misschien toch maar een keer naar China gaan 😉

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.