Chengdu, de stad die bekend staat om de toffe dagtrips. Bijvoorbeeld naar de panda’s en de grootste boeddha ter wereld. Maar is Chengdu zelf eigenlijk wel leuk? Ik had er nog nooit iemand over gehoord, maar dat hoeft natuurlijk niet altijd negatief te zijn. China is een land dat vol staat met gigantische steden waar niemand over praat. Namen zoals Lanzhou, Chongqing en Chengdu zeggen maar weinig mensen iets. En toch zijn dit geen lullige dorpjes, maar steden met stuk voor stuk miljoenen inwoners. Gelukkig voor ons bleek het ‘relatief onbekende Chengdu’ een schot in de roos. Een frisse groene stad die niet zo chaotisch aanvoelt zoals Beijing of Shanghai. Druk is het er wel, maar waar is het niet druk in China. Chengdu maakte met name indruk door de mix tussen oud en nieuw. Een goed voorbeeld hiervan is Kuanzhai Alley Chengdu, een artistiek steegjescomplex in het centrum van de stad.

Chengdu Kuan Zhai Alley
Street art en lekker eten in Kuanzhai Alley Chengdu

Wijde en smalle stegen

Kuanzhai staat voor Kuan Zhai Xiang Zi, en dat betekent wijde en smalle stegen. Simpel gezegd is dat de indeling van deze buurt. De wijde steeg vormt de entree tot de 45 binnenplaatsen die in dit gebied te vinden zijn. Deze straat is het toneel van de souvenirshops, de oud-Chinese theehuizen en de Sichuan restaurants met de mooie binnentuinen. En vergeet niet de ‘professionele orenreinigers’ die op straat met ijzeren naalden met alle liefde jouw oren schoonmaken. Zelf heb ik het niet geprobeerd, want ik vond het al van een afstand pijnlijk uitzien. Zou jij het durven?

Kunst in de zijstegen

Dwars op de wijde straat vind je de zijstraatjes die het moderne China weergeven. Deze steegjes worden actief gebruikt door lokale kunstenaars en zitten vol verrassende elementen. Zo zag ik panda street art in de hoekjes, nam ik plaats in een 3D-fietszitje die uit de muur kwam en liep ik langs een reeks portretten van Chinese paralympische sporters. De opzet van de straatjes doet me een beetje denken aan de hutongs in Beijing of de shikumen in Shanghai. Dezelfde grijze kleuren, karakteristieke deuren en binnenplaatsen. Het verschil in Chengdu is alleen dat de kunstenaars de wijken hebben overgenomen.

Chengdu Kuan Zhai
Kuanzhai Alley Chengdu

Street food op iedere hoek

Niet alleen kunst heeft z’n intrede gedaan in Kuanzhai Alley, ook voor de lekkerbekken onder ons is hier genoeg te vinden. Verspreid over de stegen staan in de avond kraampjes uitgestald met versbereid street food. Chengdu staat bekend om de pittige Sichuan keuken. Hete pepers en chili worden hier volop gebruikt, dus pas op wat je allemaal in je mond stopt. Gelukkig zijn er naast pittige mapo tofu en hot pot (hete fondue) ook genoeg zachtere smaken te vinden zoals gebakken banaan en platte aardappelschijfjes op een stokje. Er is voor iedereen wat wils! Tegen een zacht prijsje kun je hier in de avond goed je buikje rond eten.

Kuanzhai Alley Chengdu
Kuanzhai alley Chengdu

Bonus: pleindansen

Behalve je buikje rond eten kun je ’s avonds ook genieten van een stuk ‘kwaliteitsentertainment’. Dat zeg ik met een knipoog, want het vermaak bestaat uit vrolijk dansende vrouwen. In China is namelijk heel normaal om ’s avonds met een groepje oudere dames te gaan dansen op openbare plekken zoals pleinen en parkeerplaatsen. Voor ons westerlingen is het een hilarisch beeld, maar voor veel Chinezen is het een dagelijkse activiteit. ‘Pleindansen’ is gezond, goedkoop en iedereen heeft er plezier in. Het toegangsplein tot Kuanzhai Alley wordt dan ook actief gebruikt voor deze enthousiaste avondactiviteit. In het gele licht van de straatlantaarns gooien de dames met alle gemak de passen van het stijldansen, lijndansen of twisten eruit. En dat gerust een paar uur lang.

Pleindansen in China

Waar te slapen in Chengdu?

Wij sliepen in het Buddha Zen hotel, een prachtig traditioneel courtyard hotel. Echt een aanradertje! Andere toppers zijn het Poshpacker Hostel (9,6 waardering, dorms en privé-kamers) en Lan Hotel (ook een 9,6, mooie kamers!). Klik hier voor een overzicht van de hotels in Chengdu.

Staat Chengdu op jouw radar? Zou jij Kuanzhai Alley Chengdu bezoeken?

Deze blogpost bevat affiliate links. Als jij iets boekt via deze links, dan verdien ik een kleine commissie zonder dat jij er extra voor betaalt. Lees er meer over in mijn disclaimer.

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

2 Comments

  1. Dat pleindansen mag wel in Nederland geïntroduceerd worden. Ga ik direct meedoen.
    Het is weer een mooi blog geworden.

    • Esther Reply

      Ha inderdaad, het pleindansen past goed bij je. Misschien toch maar een keer naar China gaan 😉

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.