Eén voor één worden de hamers op de tafel geslagen. Twee jongens, krap 18 jaar oud, doen hun uiterste best om het noga zo plat mogelijk te maken. Een derde jongen pakt het glimmende deeg van de tafel en gooit het op een haak. Met wat wrijfbewegingen trekt hij het beslag tot wel twee meter toe uit om het vervolgens als een lasso om de haak te slaan. En dat keer op keer. Natuurlijk is het allemaal bedoeld om een goed koekje te maken, maar stiekem willen ze ook een beetje aandacht trekken. Ik zeg, missie volbracht.

Dit was één van de eerste dingen die ik zag toen ik de Moslimwijk in Xi’an inliep. Deze stad was onze volgende stop na Beijing. Op een bezoek aan het Terracotta leger na hadden we niet heel veel plannen voor Xi’an. We lieten ons verrassen en brachten onder andere een bezoek aan de Moslimwijk waar we al veel goede dingen over hadden gehoord. Hier zou namelijk een leuke food- en souvenirmarkt zitten: de Beiyuanmen Moslimstraatmarkt. Een walhalla voor de koopjesjager, maar ook een goede plek voor iedereen die van street food houdt. En laat ik nou gek zijn op het uitproberen van street food.

Moslimbuurt Xian China

Moslimbuurt Xian China

Moslimbuurt Xian China

Moslimbuurt Xian China

Xi’an, een mix van oost en west

Zoals de term ‘Moslimwijk’ al doet vermoeden is Xi’an een stad met islamitische invloeden. Door de historische ligging aan het einde van de Centraal-Aziatische Zijderoute kwamen er regelmatig Arabische handelaren in Xi’an die meer achterlieten dan alleen hun koopwaar. Steeds meer Chinezen kwamen zo in aanraking met de Islam en bekeerden zich tot dit geloof. Dit zorgde voor een groeiende groep Hui-Chinezen. Xi’an was ook de eerste stad in China waar de keizer de islam toestond als religie. Vandaar dat je hier van oudsher nog altijd veel moslims zult zien, wonend in en om de Moslimwijk.

Moslimbuurt Xian China

Moslimbuurt China Xian

Chinese en Centraal-Aziatische hapjes

De markt in de Moslimwijk is de trekpleister van het gebied en het is een fijne afwisseling op al het cultuur snuiven dat je in Xi’an kunt doen. Een ochtendje naar het Terracotta leger, een middagje naar de stadsmuur: de stad barst van de culturele activiteiten. De Beiyuanmen markt is dan een goede plek om weer op te laden. Verwacht niet rustig langs de kraampjes te kunnen lopen, want het is er iedere dag druk. De markt is ook een tikkeltje toeristisch met flikkerende neonverlichte borden en tafels vol klassieke Chinese souvenirs. Zelfs de grote Moskee in de wijk heeft meer weg van een Chinese tempel dan van een islamitisch gebedshuis. Toch raad ik je aan de Moslimwijk te bezoeken. Je vindt er een breed scala aan hapjes en snacks die je niet ziet op de Wangfujing Snack Market in Beijing. Hier geen levende insecten op een stokje, maar een lekker bakje zoute gekruide aardappelen, vleesspiesjes en zoete rijstcake met siroop. Zeg nu zelf, dat klinkt toch veel lekkerder?

China Xian Moslimbuurt

Moslimbuurt xian china

Zou jij Xi’an willen bezoeken?

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel", is het motto van Esther. Ze is hopeloos verliefd op al het moois wat deze wereld te bieden heeft. Op Go Live Go Travel combineert ze de liefde voor reizen met haar passie voor schrijven.

4 Comments

 1. Wat leuk om deze mooie foto’s van de Moslimwijk te zien! Ik vond deze straatjes het hoogtepunt van ons bezoek aan Xi’an. Het Terracottaleger kon me helaas maar matig boeien, mede door de verschrikkelijke drukte…

  • Esther Reply

   De Moslimbuurt was ook mijn hoogtepunt in Xi’an 🙂 Het Terracotta leger (en het verhaal erachter) vond ik eigenlijk best indrukwekkend om te zien en de drukte viel bij ons wel mee! We vonden het bij de Verboden Stad pas druk, dat was bijna niet meer leuk. Alleen maar grote duwende Chinese groepen met selfiesticks.

 2. Mooi in beeld gebracht! Ik herinner me ook nog al die heerlijke voedselstalletjes. En de enige keer in China en tijdens onze hele wereldreis, dat iemand probeerde in onze tas te graaien nadat hij de rits eerst sneaky had opengemaakt. 🙂

  • Esther Reply

   Ja, wij kregen inderdaad ook het advies goed op onze tassen te letten. We droegen de rugtas heel knullig op de buik 🙂

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.