Denk je aan Marokko, dan denk je aan drukte, chaos en opdringere verkopers. Niet echt de bestemming voor een zonvakantie, zou je zeggen. Maar daar ga je dus verkeerd. Ook voor een ontspannen zon- en strandvakantie kun je prima naar Marokko. Met een meer dan 1800 kilometer lange kustlijn zijn er genoeg plekken te vinden met een heerlijk strand. Marokkanen zelf kiezen vaak voor badplaats Agadir, maar persoonlijk vond ik dit niet zo’n bijzondere plek. Ja, het heeft één van de langste stranden van Marokko en een mooie brede boulevard, maar de straatjes zelf hebben weinig charme. We bleven hier één dag plakken en reisden daarna door naar Essaouira. Wat een chille plek is dit zeg! Breed strand, een prima boulevard, een oude medina vol kleurrijke steegjes en vrijwel geen opdringere verkopers. Ik heb zeker nog niet alles gezien van Marokko, maar deze stad staat nu al op mijn favorietenlijstje. Ik bracht hier 5 dagen door en verzamelde dit lijstje met 10 tips.

1. Dwalen door de blauw-witte medina van Essaouira

De oude ommuurde medina (Arabisch voor stad) is de grootste aantrekkingskracht van Essaouira. Dit is wat het stadje zo charmant maakt. De medina is opgebouwd in de achttiende eeuw. Sultan Mohammed Ben Abdellah wilde Essaouira transformeren in een havenstad van niveau. Dit lukte; Essaouira werd een belangrijke stop op de karavaanroute vanuit Timboektoe (Mali). Uiteindelijk nam Casablanca de rol van havenstad over en veranderde Essaouira in een rustig vissersstadje.

Ontspannen en ongedwongen zijn de juiste woorden om de medina van Essaouira te omschrijven. De verkopers laten je redelijk met rust en het is niet zo druk. Het perfecte plan voor de medina: lekker zonder plan rond gaan dwalen. Loop de soek over, duik de zijstraatjes in, neem een kijkje in één van tapijt- of specerijenwinkels, loop langs de muur en laat je verleiden tot een kopje mierzoete muntthee. De kleuren blauw en wit voeren de hoofdtoon in de medina, waardoor het stadje enigszins doet denken aan Portugal. In de middeleeuwen stond de stad ook kort onder Portugese heerschappij en kreeg het de naam Mogador. Pas in de jaren zestig van de vorige eeuw werd deze naam veranderd in Essaouira.

Pharmacie Morocco Essaouira

Essaouira Morocco

Essaouira Morocco

Essaouira tapijten Marokko

Essaouira Morocco

Essaouira Morocco souk

Essaouira Morocco

2. ga naar het strand van Essaouira en maak een Lange wandeling

Essaouira staat bekend als de ‘Windy City’. Tijdens mijn voorbereiding las ik dat op het strand liggen geen optie was. De wind zou namelijk continu zand in je gezicht gooien. En inderdaad, de wind is een onmiskenbaar feit. Ik heb flink wat zand lopen happen. Toch heb ik prima wat uurtjes op het strand gelegen. Neem na een dagje strand gewoon een douche en alles komt weer goed. Bovendien zorgde de wind ervoor dat het eigenlijk nooit te heet was. Voor zonnebaden heb je twee opties: je kunt voor een klein bedrag een bedje met parasol huren of je gooit gewoon, net zoals de locals, een eigen handdoek uit.

Essaouira beach Morocco

Extra tips voor het strand:

  • Helaas zag ik op het strand best wel wat plastic afval liggen. Niet alleen vervuilt dit het strand, het kan ook dodelijke gevolgen hebben voor dieren. Mijn voorstel: waarom niet een strandwandeling combineren met het oprapen van plastic afval? Op de boulevard van Essaouira staan genoeg prullenbakken om alles weg te gooien.
  • Er lopen best wat mannetjes rond op het strand die kamelen- of paardenritjes aanbieden. Ben je een dierenliefhebber? Sla die ritjes dan af, zeker als het dier er slecht of moe uitziet. Gebruik dieren niet als entertainment.
  • Er loopt ook een ander soort mannetjes rond op het strand: degene met de schalen vol happy cookies. Ze spreken graag jongeren aan, want die willen graag high worden, toch? Gelukkig zijn ze niet opdringerig. Als je nee zegt, dan zijn ze ook weer snel weg.

3. Boek een hotel mét zwembad

In je bikini op het strand liggen in Marokko vind ik persoonlijk een no-go. Genoeg toeristen doen het, maar ik vind het van weinig respect tonen. Marokko is grotendeels een islamitisch land. En ook al draagt zeker niet iedere Marokkaanse vrouw een hijab (hoofddoek), ik heb zeker geen vrouwen gezien in een bikini. Wil je toch graag zwemmen en zonnen? Boek dan een hotel met zwembad. Daar kun je prima in badkleding op een bedje aan het zwembad liggen. Wij kwamen uit op hotel Coté Ocean Mogador, een prima plek aan de Mohammed V boulevard.

4. Bootjes kijken bij de vissershaven van Essaouira

Ik moet bekennen, ik was geen fan van vissershaven. Ik eet geen vis, vond de geur verschrikkelijk en het op straat fileren van vis hoeft van mij niet. Maar wat ik wel fijn vond aan de haven was de parade aan karakteristieke vissersbootjes. Met hun prachtige blauwe kleur vallen ze lekker op en vormen ze een mooi contrast met de bruine kleuren van de muren.

Boats Essaouira Morocco

Boats Essaouira Morocco

5. Get active: lesje surfen of suppen

Wind hoort bij Essaouira en daar maken watersporters dankbaar gebruik van. Je ziet de pro’s op het water de meest fantastische sprongen maken, maar ook als beginner kun je hier aan de slag. Er zijn genoeg shops waar je een surflesje kan volgen. Mijn vriend deed het en hij kwam met een grote glimlach terug. Met z’n tweetjes hebben we een uurtje Stand Up Paddling geprobeerd en dat was nog een flinke uitdaging. De stroming was best wel sterk, waardoor we met gemak meters afdwaalden en weer terug moesten zwemmen.

Lesje surfen (duur: 2 uur) met instructeur kostte 275 Dirham (25 euro). Huur Stand Up Paddle board voor 2 personen kostte 165 Dirham (15 euro). 

6. Leg dat iconische uitzicht vast: Skala du Port

Ben je op zoek naar een goed uitzicht op de ommuurde medina? Dan raad ik je aan naar Skala du Port te gaan. Vanaf deze oude uitkijktoren heb je  – in een hemel gevuld met zeemeeuwen – een prachtig uitzicht op de ommuurde stad. De ‘hole in the wall’ is het meest iconische uitkijkpunt van de stad. Er is zelfs een speciaal trappetje voor gezet om het uitzicht nog makkelijker vast te leggen. In tegenstelling tot wat ik online las, bleek er een andere entreeprijs te gelden voor internationale bezoekers. Locals betalen 10 Dirham (omgerekend 90 cent), internationale bezoekers betalen een stukje meer: 60 Dirham (omgerekend 5,50 euro). Waarschijnlijk is dit de nieuwe prijs ná de reconstructiewerkzaamheden van zomer 2018.

Essaouira skala du port

Essaouira Skala du Port

Essaouira Skala du Port

7. Loop over de muur: Skala de la Ville

Na een uitzicht op de ommuurde medina, is het tijd om diezelfde vestingmuur te beklimmen. Dit kan op het stuk Skala de la Ville, te vinden in de medina. Toegang is helemaal gratis en daarom is deze plek ontzettend populair onder de grotere toeristengroepen. Oja, er is misschien ook een andere reden voor de populariteit: dit was een filmlocatie voor de serie Game of Thrones. Helaas was onze timing niet zo best, wij bezochten dit stukje muur net toen er een aantal grote tourgroepen rondliepen. Je kunt hier het beste vroeg op de dag komen of laat in de middag.

Essaouira Skala Kanon

Skala la Ville EssaouiraUitzicht vanaf Skala de la Ville.

8. Liefde voor de katten van Essaouira

Iets waar je zeker niet omheen kan in Essaouira is de grote hoeveelheid straatkatten. Ze liggen werkelijk op iedere straathoek te dutten in de zon. ’s Ochtends zijn ze waarschijnlijk actiever, want dat is het moment dat de visvangst de haven binnenkomt en verhandeld wordt. Een perfect moment voor de katten om zich op de restjes te storten. Over het algemeen zagen de katten er gezond uit, ik denk dat ze regelmatig voedsel krijgen. Ik zag zelfs op een gegeven moment een klein kattenhuis in de medina staan. Er is in ieder geval veel liefde voor de katten van Essaouira, van locals en toeristen.

Catt Essaouira

Cat house Morocco

Essaouira Morocco

9. Op zoek naar street art in de soek

Street art liefhebbers opgelet, ook in Essaouira zijn er een aantal werken te zien. Veel werken zag ik in de zijstraatjes van de soek. Opvallend was dat veel verf flink afgebladderd was, waardoor je een beetje fantasie moet gebruiken om voor te stellen hoe het er ooit uitzag. Ik denk dat de zoute zeewind ermee te maken heeft. Street art heeft al een tijdelijk karakter, want het kan altijd overgeschilderd worden. Maar in Essaouira verdwijnen de werken toch nog net iets sneller.

Essaouira Morocco street art 7

Essaouira Morocco

Essaouira Morocco

Essaouira street art

10. Drink een drankje met zonsondergang bij Café Taros

Een lekker biertje of wijntje bestellen? Dat gaat niet altijd even makkelijk in Marokko. Veel restaurants hebben geen drankvergunning of alcohol is duur. Heb je toch zin in een biertje? Dan kom je vaak uit op een rooftopbar (want dan is het drinken van alcohol iets minder zichtbaar voor het brede publiek). Eén van de populairste plekken in Essaouira is Cafe Taros, vlakbij de vissershaven. Prijs voor een biertje is hier nog steeds aan de hoge kant (35 – 45 Dirham, ca. 4 euro), maar ik vond het toch een fijne plek voor een drankje bij zonsondergang.

Essaouira Morocco

En dat waren mijn 10 tips voor Essaouira. Wat een fijne plek was dit om een aantal dagen even helemaal te ontspannen. En dan heb ik het nog niet eens over het eten gehad. Na 14 jaar vegetariër te zijn geweest eet ik sinds deze zomer veganistisch en ik wist niet zeker of Marokko vegan proof was. Gelukkig bleek dit totaal geen probleem te zijn, want er zijn voldoende veganistische restaurants in Essaouira en Marrakesh. Daarover meer in de volgende blogpost.

Ben jij al in Essaouira geweest?

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel", is het motto van Esther. Ze is hopeloos verliefd op al het moois wat deze wereld te bieden heeft. Op Go Live Go Travel combineert ze de liefde voor reizen met haar passie voor schrijven.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.