Het is misschien wel de bekendste bezienswaardigheid van heel Zuidoost-Azië: de ruïnestad Angkor. Vijf eeuwen lang was dit de belangrijkste stad van het Khmer-rijk en bood een thuis aan zo’n 1 miljoen mensen. In totaal werkten 10 vorsten aan deze stad, allemaal met de bedoeling het nog groter en indrukwekkender te maken. Na de val van het Khmer-rijk in de vijftiende eeuw werd de Angkor-stad verlaten. De natuur nam over, met als gevolg dat de tempels volgroeiden met wortels, bomen en mos. De heilige stad verdween in een groene jungle. Vijf eeuwen lang wist de wereld niet van het bestaan af, totdat een Franse ontdekkingsreiziger op de tempels stuitte. En zo ging het balletje rollen.

Vandaag de dag vormen de ruïnes van de Angkor hét uithangbord van Cambodja. Het is de nationale trots. Zo staat er een tempel afgebeeld in de Cambodjaanse vlag en kun je in iedere kroeg een Angkor-biertje bestellen. De trots van de Cambodjanen is zeker te begrijpen. De Griekse en Romeinse tempels vallen in het niet bij de grootsheid van dit complex. Het beslaat een oppervlakte van zo’n 400 vierkante kilometer en herbergt honderden grote en kleine tempels. Je kunt je er met gemak een week vermaken. Je moet hiervoor wel bereid zijn de prijs te betalen, aangezien een zeven-dagenpas 72 US dollar* kost. Voor Aziatische begrippen redelijk duur. Andere opties zijn de één-dagpas (37 US dollar) en de drie-dagenpas (62 US dollar). Ik ging voor de middenweg en kocht een drie-dagenpas.
*Dit zijn de nieuwe verhoogde prijzen d.d. augustus 2016

cambodja Azië

Om de tempels te bekijken kun je kiezen voor de tuk-tuk. Dit is een gemakkelijke, snelle maar dure optie. Je kunt ook kiezen voor het oer-Hollandse vervoersmiddel, de fiets! Ik heb beide meegemaakt en ik kan zeggen dat ik een duidelijke voorkeur heb voor de fiets. Een rondrit per tuk-tuk nam voor mij de vrijheid en de spontaniteit weg. En dus huurden wij op de tweede en de derde dag een fiets in het plaatsje Siem Reap voor nog geen 4 dollar per dag. We stippelden een haalbare route uit en kozen ervoor maximaal 3 à 4 grote tempels per dag te bezoeken. Meer is gewoon niet haalbaar, omdat je tientallen kilometers moet overbruggen. Benieuwd naar de route? Lees dan snel verder.

Angkor Wat

Na het verlaten van Siem Reap leidden alle wegen al snel richting de hoofdtempel van de Angkor, de Angkor Wat. Angkor betekent heilig en Wat betekent tempel, oftewel dit is de Heilige Tempel. Veel reisgidsen adviseren de Angkor Wat tot het einde te bewaren, maar zo eigenwijs als we waren besloten wij met deze tempel te beginnen. Want we waren er nu eindelijk, laten we dan maar meteen kijken waar het allemaal om draait. En ik moet zeggen, deze tempel maakt zeker indruk. De Angkor Wat is een gigantisch gebedshuis gedecoreerd met drie enorme prangs en talloze altaren, hoekjes en nisjes. Overdag is deze tempel al een plaatje, maar kom hier zeker ook laat in de middag of in de vroege ochtend terug. Bij helder weer schijnen de laaghangende zonnestralen prachtig langs de torens van de Angkor Wat.
Angkor wat cambodja

Angkor wat Cambodja

Angkor wat cambodja

Angkor Thom

Dacht je dat de Angkor Wat al indrukwekkend was, wacht dan maar tot je bij de muren van de Angkor Thom komt. Een klein kwartiertje fietsen vanaf de Angkor Wat en je passeert een van de vijf majestueuze poorten van de Angkor Thom. De bovenkant van deze poorten wordt gemarkeerd door vier gezichten, ieder een andere windrichting inkijkend. Deze gezichten zijn nog maar een voorproefje voor wat gaat komen. Binnen de muren van de Angkor Thom staat namelijk de Bayon, een tempel met 37 torens en zo’n 200 gigantische stenen gezichten. Overal waar je kijkt, zie je gezichten. Het is verbluffend om te zien hoe zo’n bouwwerk de eeuwen heeft doorstaan. Veel mensen beschouwen de Angkor Wat als de mooiste tempel, maar ik geef toch echt de voorkeur aan de Bayon.

Angkor Thom cambodja

Angkor thom cambodja

Bayon cambodja

Ta Keo

Via de oostelijke poort fietsen we de Angkor Thom uit en bereiken na 15 minuten de Ta Keo. De tempel waar men in de 10e eeuw vol enthousiasme aan begonnen was, maar nooit heeft afgemaakt. De koning stierf, en na een ingewikkelde machtsstrijd werd de tempel ook nog eens getroffen door bliksem. De Ta Keo werd als vervloekt gezien en niemand durfde de tempel meer aan te raken. Het resultaat is een massieve tempel van 5 lagen waarbij de details, de inscripties en de beelden ontbreken. Wellicht niet de mooiste tempel van het terrein, maar de grootsheid maakt het wel indrukwekkend.

ta keo cambodja

Ta Prohm

De volgende dag vervolgen wij onze weg naar de meest opvallende tempel van de Angkor, de Ta Phrom. Deze tempel ligt er nog exact bij zoals het 155 jaar geleden gevonden is. Overwoekerd met klimplanten, gigantische boomwortels en overal groen mos. Vandaar dat de Ta Phrom ook wel de ‘jungle tempel’ wordt genoemd. Deze tempel geeft duidelijk aan welke macht moeder natuur heeft. De dikke wortels hebben een aantal delen verpulverd tot hoopjes steen en puin. En dit vergroot juist de charme van dit complex. Het is net alsof je teruggaat naar 1860, het moment dat deze tempel ontdekt werd.

Ta Phrom cambodja

Preah Rup

We eindigen ons fietsavontuur bij de Preah Rup. Preah Rup betekent ‘Draai het lichaam’, wat volgens de verhalen aangeeft dat deze tempel als crematorium gebruikt werd. In het oude Khmer-rijk was het gebruikelijk het silhouet van de doden met as in het uitgebrande steenkool weer te geven. In mijn ogen is deze tempel een mini-versie van de Angkor Wat. Dezelfde drie torens, dezelfde structuur, alleen allemaal wat minder verfijnd. En net zoals de Angkor Wat biedt de Preah Rup een prachtig uitzicht over de Cambodjaanse jungle. De beklimming kost even wat moeite en gaat gepaard met zeer steile trappen, maar het is zeker waard. Een mooie afsluiting van de fietstocht.

Angkor Cambodja

Ja, de Angkor is indrukwekkend. De half-overwoekerde en de half-gerestaureerde tempels geven het complex een mystieke sfeer. En deze route beslaat nog maar een fractie van de tempels van de Angkor! Er is nog zoveel meer om te zien. Wat ik nog graag had willen zien, is de Banteay Srei. Volgens sommige één van de mooiste tempels van de hele Angkor. Je moet er wel een dag voor uit trekken om er te komen. Het ligt namelijk op zo’n 25 kilometer afstand van de Angkor Wat, en dus is een tuk-tuk wel zo verstandig. Vandaar dat wij hebben besloten deze tempel te bewaren voor de volgende keer.

Heb jij al eens de Angkor ruïnes bezocht? 

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

6 Comments

    • Esther Reply

      Dankje Stéphanie, ik zou zeggen snel naar Cambodja gaan!

  1. Leuk ik waan me direct weer even terug. Ik hoorde trouwens van veel mensen dat het tegenwoordig mega druk is geworden (wij waren er in 2006) maar als ik jouw foto’s zo bekijk valt het best mee.

    • Esther Reply

      Bedankt voor je reactie Tikva! Ik moet zeggen dat de drukte erg meeviel, maar wij waren er dan ook in september (regenseizoen). Bovendien is het ook een kwestie van op de juist momenten een foto te nemen. Even geduld en dan klikken;)

  2. Mij viel precies hetzelfde op als Tivka: wat is het heerlijk rustig op je foto’s! Toen ik er 3 jaar geleden was, was ik er in januari: hoogseizoen dus, óveral dikke rijen toeristen. Haal toch wel iets van de magie van de plek af, al zou ik het nooit hebben willen missen!

    • Esther Reply

      Voordeel van reizen in het regenseizoen, het is een stuk rustiger! En af en toe een verkoelend buitje is niet erg;)

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.